Grote inbeslagname diverse bedreigde diersoorten

Home / Ecology / Grote inbeslagname diverse bedreigde diersoorten

Op zaterdag 21 februari 2015 heeft een grote inbeslagname in Bandung plaatsgevonden. Na maandenlang onderzoek heeft ons team samen met de nationale politie een inval kunnen doen bij een grote dierenhandelaar met internationale netwerken. Ter plekke werden 12 verschillende bedreigde diersoorten inbeslaggenomen. De inbeslaggenomen dieren zijn:

1 Baby orang-oetan (Pongo Pygmaeus sumatrensis) afkomstig uit Sumatra
1 Baby beer, afkomstig uit Sumatra
3 Palmkaketoes (Probosciger aterrimus), afkomstig uit Papua
3 Geelkuif kaketoes (Cacatua sulphurea), waarschijnlijk afkomstig uit Sulawesi
3 Macaca Hecki afkomstig uit Sulawesi
2 Tarsiers (Tarsius tarsier) waarschijnlijk afkomstig uit Sulawesi
1 Kuskus Ailurops ursinus afkomstig uit Papua
8 Neushoornvogels (Buceros bicornis), waarschijnlijk afkomstig uit Sulawesi en Sumatra
1 Borstelkoppapegaai (Psittrichas fulgidus)
1 Lori vogel (Lorius lory)
1 Moluccenis kaketoe (Cacatua Moluccensis)
1 Wilde Kat (Felis bengalensis)

Al deze diersoorten zijn opgenomen in de ‘CITES Red List’ ; allen worden ernstig met uitsterven bedreigd.

De dierenhandelaar is meegenomen naar het politiebureau en wacht op verdere veroordeling. Hij wordt beschuldigd van het illegaal verhandelen van bedreigde diersoorten en zal gestraft worden op grond van overtreding van de nationale wet voor Dier- en Natuurbescherming nummer 51990.

Voor het nationale politieteam is dit de grootste inbeslagname met de meeste bedreigde diersoorten. JAAN werkt nauw samen met de Nationale recherche en een zusterorganisatie in Indonesië en samen doen zij onderzoek naar illegale dierenhandel. De dieren worden nu opgevangen in Cikananga opvangcentrum voor wilde dieren, alwaar de stichting Wanicare de verzorging voor de dieren op zich heeft genomen. Alle dieren zullen uiteindelijk teruggebracht worden naar hun oorspronkelijk levensgebied; niet een makkelijke taak met zoveel verschillende diersoorten afkomstig van eilanden verspreid over heel Indonesië.

De baby orang-oetan, Dennis genaamd, zal zodra zijn gezondheid en conditie stabiel is, naar het rehabilitatie centrum SOCP gebracht worden waar verdere rehabilitatie mogelijk is. De bedoeling is uiteraard dat kleine Dennis net als alle andere dieren weer in het bos kan leven, waar hij thuishoort en gelukkig is. Baby Dennis heeft een moeilijke start gehad. Afkomstig uit het primaire regenwoud van Sumatra, heeft hij zijn moeder zeer waarschijnlijk op een palmolieplantage verloren. Normaal zou baby Dennis nog zeker zo’n zeven jaar bij zijn moeder in de buurt blijven, totdat hij klaar zou zijn om op eigen ‘benen’ te staan. Hij is nog geen jaar oud en heeft zijn moeder op brute wijze moeten verliezen.

Gelukkig gaat het met hem en de andere dieren goed dankzij de intensieve en liefdevolle verzorging die zij momenteel krijgen in het opvangcentrum.

[/cmsmasters_text][/cmsmasters_column][/cmsmasters_row]

Leave a Reply

Your email address will not be published.