Ambassadeur Dennis Weening

Presentator Dennis Weening zet zich als ambassadeur voor stichting Jakarta Animal Aid Network (JAAN) – Nederland om de internationale dierenhandel een halt toe te roepen en het probleem van het gebruik van palmolie aan de kaak te stellen. Op zaterdag 21 februari 2014, nota bene op Dennis Weenings verjaardag, vond na maandenlang onderzoek van JAAN in samenwerking met de nationale politie een grote inbeslagname plaats bij een internationale dierenhandelaar. Eén van de inbeslaggenomen dieren, was een baby orang-oetan, die inmiddels naar “grote” Dennis Weening is vernoemd.

Illegale handel

Eigenlijk zou de nog geen jaar oude baby orang-oetan, afkomstig uit het Sumatraanse regenwoud, nog veilig in de armen van zijn moeder moeten zitten. Maar zij werd zeer waarschijnlijk gedood door medewerkers van een palmolieplantage, met als gevolg dat de kleine Dennis via het internationale illegale circuit werd verkocht aan een dierenhandelaar in Bandung voor bijna 5000 euro.

Palmolieplantages

In Indonesië is ruim zes miljoen hectare met palmbomen beplant en er komen steeds meer plantages bij. Al deze plantages worden gebouwd op primair bosgebied, wat  palmolie de grootste bedreiging voor de orang-oetan maakt. Kleine Dennis is zeer waarschijnlijk zijn moeder verloren door een palmolieplantage. De orang-oetans hebben niets meer te eten, hebben geen bomen meer en zwerven hopeloos rond op zoek naar water en voedsel. Ze staan letterlijk bloot aan de illegale handel. De volwassen orang-oetans worden op zeer brute wijze doodgemaakt en hun baby’s worden verkocht. De eigenaren van de palmolieplantages geven hiertoe opdracht, omdat orang-oetans hun jonge boompjes anders beschadigen.

“Het is belangrijk dat Nederland als grootste afnemer van palmolie vanuit Indonesië serieuze stappen onderneemt voor de bescherming van het regenwoud en de daarin levende dieren,” aldus mede-oprichtster Femke den Haas van JAAN. “Primaire bosgebieden zouden kunnen worden opgekocht om verdere ontwikkeling van palmolieplantages te voorkomen. En bedrijven zouden kunnen kiezen voor een andere oliesoort. Palmolie wordt nu in de meeste huishoudelijke artikelen, persoonlijke verzorging en levensmiddelen gebruikt zonder dat de consument zich bewust is van de gevolgen (primaire boskap). Dit komt door de onduidelijke vermelding van ingrediënten op producten, zoals plantaardige vetten of duurzame palmolie. Palmolie is echter nooit duurzaam: er wordt altijd weer nieuw bosgebied voor gekapt. Het bewijs daarvan is in overvloed aanwezig.”

Dennis Weening: “Ik ben er trots op dat ik ambassadeur van JAAN en van de Save Dennis campagne mag zijn en ik vind het natuurlijk een eer dat er een baby orang-oetan naar mij is vernoemd.  Ik help  JAAN graag om meer slachtoffers zoals kleine Dennis te voorkomen, maar iedereen kan hier een steentje in bijdragen: palmolie wordt in ontzettend veel producten gebruikt, van brood tot sauzen en chips, maar ook in cosmetica en schoonmaakmiddelen. Koop die producten dus niet meer en mail je favoriete chips- of shampoomerk met de vraag wanneer zij stoppen met het gebruik van palmolie!”

Niet ver van Bandung waar de inbeslagname heeft plaatsgevonden, ligt het opvangcentrum Cikananga waar kleine Dennis nu liefdevol wordt opgevangen en wordt verzorgd. Kleine Dennis zal uiteindelijk per vliegtuig naar het orang-oetan opvangcentrum SOCP op Sumatra terugkeren. Uiteraard is het de bedoeling kleine Dennis vrij en blij terug in het bos te zien, maar dit is nog een lang traject. In de tussentijd zal Dennis Weening zijn naamgenoot bezoeken en verslag doen van zijn bevindingen. Kleine Dennis is gered, maar staat ook symbool voor alle andere slachtoffers van de palmolie industrie.