Roofvogel rehabilitatie

Home / Roofvogel rehabilitatie
Roofvogel rehabilitatie

In november 2004 begon JAAN met dit rehabilitatieprogramma voor de Brahminy Kite. Het hoofddoel van dit project is het redden van de Brahmaanse wouw. Deze vogel is de officiële mascotte van Jakarta en was ooit in grote aantallen in het gebied rondom Jakarta aanwezig, maar is daar nu volledig verdwenen door de illegale handel in dieren.

Hoe werkt het project?

Handhaving van wetten die betrekking hebben op de illegale handel in roofvogels. Mensen bewust maken van natuurbescherming in het Thousand Islands nationaal park en Jakarta. Het redden en de rehabilitatie van de Brahmaanse wouw. Het project is gelokaliseerd op twee eilanden: Kotok en Penjaliran Barat. Deze eilanden liggen in het Thousand Islands nationaal park.

Afstemming met de Indonesische overheid

De taken van de overheid met betrekking tot de bescherming van flora en fauna staan vermeld in de Nationale wet nummer 5, 1990, welke betrekking heeft op het behoud van natuurlijke hulpbronnen. De flora en fauna die beschermd worden door deze wet mogen niet verhandeld worden of in bezit gehouden worden, dood dan wel levend. Soorten die buiten de bescherming van deze wet vallen kunnen gewoon verhandeld worden en dat gebeurt in veel gevallen open en bloot. Het Brahmaanse wouw project is direct verbonden aan deze wetgeving en biedt een kader voor verbeterde natuurbescherming en handhaving van de wet.

De Brahmaanse wouw

De Brahmaanse wouw (wetenschappelijke naam: Haliastur indus) wordt ook wel de wit-hoofd of rood-rug wouw genoemd. Er zijn vier ondersoorten: H.i.indus, H.i. intermedius, H.i. girrenera, en H.i. flavirostris. Het is een beschermde soort en de officiële mascotte van Jakarta sinds 1995.

Met uw financiële hulp kunnen we dierenleed een halt toeroepen! Uw donatie wordt op een brede en directe manier ingezet tegen dierenleed!